top of page
Ara

Bilgisayar Oyunlarının Faydaları

Aileleriniz sizi ne zaman Nintendo’nuzun başında göre muhtemelen sağlığınız için zararlı olduğunu söyleyip oradan kaldırmışlardır. Yapılan çalışmaların bazıları fiziksel aktivite gerektirmeyen oyunların çocukların sağlığını uzun dönemde kötü etkilediğini gösteriyor. Ancak tam tersi bulguları olan çalışmalar da mevcut. Peki, bilgisayar oyunlarının faydaları nelerdir?

1. Video oyunların kronik rahatsızlığı olan çocuklara terapi olabiliyor Utah Üniversitesi geçen yıl düzenli oyun oynamanın otizm, depresyon, Parkinson gibi kronik hastalıkları olan çocuklar üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma yayınladı. Özellikle bu araştırma için geliştirilen bir oyun çocukların direnme, güçlü durma ve savaşçı ruh güdülerinde iyileşmeler meydana getirdi. Araştırmacılar oyunların çocukların zihnindeki ödül sistemini tetikleyerek olumlu duygular yaratmasından ötürü hastalığın zorluklarını daha az hissetmelerini sağladığını düşünüyor.

2. Video oyunları okul öncesi çocukların devinimsel becerilerini geliştiriyor 4 yaşında bir çocuğu elinde kumandayla televizyon karşısında bırakmak pek mantıklı bir zaman değerlendirme yöntemi olarak görülmeyebilir. Ancak Melbourne’daki Deakin Üniversitesi’nini araştırmacıları bu görüşe katılmıyor. Çalışmaları süresince okul öncesi yaş grubunda bulunan 53 çocuğu inceleyen yetkililer video oyunları oynayanların devinimleri üzerinde daha çok kontrol sahibi olduğunu gördüler.

3. Video oyunları stres ve depresyonu azaltıyor 2009 yılında Amerika’da siberterapiyle ilgili yapılan bir çalışma depresyon ve stres gibi zihinsel problemleri olan çocukların video oyunları sayesinde belirgin bir iyileşme gösterdiğini kanıtladı. Oyunlar A tipi olarak adlandırılan strese eğilimli çocukların odaklarını güncel problemlerden uzaklaştırıp rahatlama imkanı verdikleri için iyileştirici özellikleler.

4. Video oyunları beyni rahatlatıyor Video oyunları yalnızca duygusal rahatlama fırsatı yaratmıyor aynı zamanda kişiyi fiziksel acıdan da uzaklaştırıyor. Washington Üniversitesi’ndeki Psikologlar zihnin dikkatini acıdan uzaklaştırarak hastanelerde yatan ve fiziksel acı çeken hastaları rahatlatacak bir oyun geliştirdiler. “Snow World” adı verilen bu oyun askeri hastanelerde de denendi ve oyunu oynayan askerlerin çok daha az ağrı kesici kullandığı görüldü.

5. Video oyunları görüşü iyileştiriyor Anneler çocukları çok fazla televizyon karşısında oturmanın gözler için zararlı olduğunu söyleyerek uyarırlar ancak gelişsel psikologlar görüş için iyi olabileceğini düşünüyorlar. Ontario McMaster Üniversitesi Görüşsel Gelişim Laboratuarı’ndan Dr. Daphen Maurer şaşırtıcı bir bulgu elde etti: katarak problemi olan kişiler birinci elden oynanan Medal of Honor ve Call of Duty gibi ateş etme oyunları sayesinde iyileşme kat ettiler. Bu tür oyunlar fazla miktarda dikkat gerektirdiği için görüşsel olarak zarar görmüş bölgenin iyileşmesini sağlıyorlar. Ayrıca beyne elastiklik kazandıran dopamin ve adrenalin hormonlarını salgılıyorlar.

6. Video oyunları karar verme mekanizmalarını güçlendirir Video oyunlarının birçoğu ölüm veya yaşamı belirleyen önemli kararları çok kısa zamanda alabilmeyi gerektirirler. Rochester Üniversitesi’ndeki Bilişsel Nörologlar bu tür oyunların beyne kısa sürede doğru karar almayı öğrettiğini buldu. Eylem odaklı bu oyunlar oyuncuya doğru adımı atmak için birkaç şans vermekte ve kişiye doğruya ulaşmanın yollarını öğretmekte.

7. Video oyunları kişiyi ileriki yaşlarda da mutlu ediyor Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi’nden araştırmacılar gittikçe yaşlanan popülasyona bakıp yaşlılıkta zihnin sağlığı ve mutluluk ile video oyunları oynama arasında bir bağ buldular. Video oyunları oynadıklarını söyleyen yaşlılar daha yüksek mutluluk seviyelerinde çıktılar. Video oyunları oynamayanların ise depresyon eğilimi daha yüksekti.

bottom of page